Close

LED lámpa

LED, lámpa, LED lámpa

A világítás alapvető eszközei a fényforrások. A fényforrásokat általában lámpatestbe helyezve alkalmazzuk, így a fényforrásokat tartalmazó lámpatesteket már világítótesteknek nevezzük.
Egyes fényforrások üzemeltetéséhez egyéb működtető eszközökre (pl.: meghajtó elektronikára) is szükség van, ezeket általában a lámpatestek beépítve tartalmazzák. A világítástechnikai nyelvhasználatban „lámpán” a fényforrásokat értjük.

A fényforrások csoportosítása a fizikai működés alapelve szerint:

A fényforrások jellemzése:

Gazdaságosságra utaló jellemzők:

– Fényhasznosítás
– Élettartam

Fényminőségre utaló jellemzők:

– Színhőmérséklet
– Színvisszaadási index

A lakossági LED lámpák:
A LED lámpák már nem jövő, hanem inkább a jelen technológiáját hordozzák. Ha Ön még nem cserélte le a hagyományos izzóit, fénycsöveit, kompaktfénycsöveit LED-re akkor már egy átgondolt, kiforrott termékre teheti meg.
A LED-es fényforrások (tévesen LED-izzók) mára már elérhető áron bárki számára megvásárolhatóak, viszont szem előtt kell tartani a minőséget, mert a világítástechnikai piacot elárasztották az olcsó ám annál rosszabb minőségű termékek. Ezek a LED fényforrások alig kerülnek többe, mint egy hagyományos vagy kompakt fénycső, ám az olcsó, gyenge minőségű termékekkel a LED technológia előnyét NEM LEHET kihasználni.
A LED fényforrások fejelését (tévesen foglalat) tekintve a gyártók minden igényt igyekeznek kielégíteni, így a háztartásokban előforduló foglalatba jó eséllyel kapható LED fényforrás.

Magyarországon leggyakrabban az Edison-fejet alkalmazzák.(Betűjele: E)
A betű után közölt szám a fejátmérőt adja meg mm-ben.
A Magyarországon szabványosított leggyakrabban használt fejtípusok:

– E10 (törpe vagy miniatűr)
– E14 (mignon)
– E27 (normál)
– E40 (góliát vagy nagylámpa)
– GU10
– G24

Néhány fejtípus:

A jó minőségi LED fényforrások jellemzői:

 • ellenőrzött állandó jó minőségű LED chip:
  • lassú fényáram vesztés
  • magas hőmérséklettűrés
 • elegendő hűtés
  • a LED chip bizonyos hőmérséklet alatt tartása elengedhetetlen a megadott élettartam garantálásához. A LED chip hőmérsékletétől is függ a fényáram vesztés.
 • ellenőrzött állandó jó minőségű LED meghajtó elektronika
  • elektrolit kondenzátorok minősége
  • szűrés (teljesítménytényező)

A hagyományos fényforrások és a LED-es fényforrások élettartama:

A hagyományos és a LED –es fényforrások élettartam definíciója:
Hagyományos izzólámpák esetén egyszerű a válasz, azt a pillanatot amikor az izzólámpa kiég, a volfram szál elszakad.

A hagyományos fényforrások élettartamának azt az átlagos időt tekintjük, amikor a mintavétel 50% -ka üzemképtelenné válik (kiég). (Lásd jobb diagram.).

A LED-ek fényáram folyamatosan csökken, így az élettartam végének például azt az időpontot tekinthetjük amikor a LED fényárama a kezdeti érték 70% (L70) –ra vagy 80%-ra (L80) –ra csökken. A LED-ek élettartama nem egy determinisztikus paraméter, amit egyetlen LED példány öregedése alapján lehetne megállapítani. A komoly, megbízható LED gyártók az IES LM80-as szabványnak megfelelő eljárással mindig nagyobb LED populációt öregítenek és vizsgálnak (100-as nagyságrendű mintaszám). Az élettartamnak a közelmúltig azt az időt tekintették, amikor a vizsgált LED populáció adott hányada esetében a fényáram a kezdeti érték 70%-ára csökken.

LED élettartam diagram példa:

Fényforrás Fényhasznosítás
Normál izzólámpa 10 – 15 lm/W
Halogén izzólámpa 18 – 25 lm/W
Fénycső 80 – 90 lm/W
Higanylámpa 40 – 52 lm/W
Fémhalogénlámpa 60 – 90 lm/W
Nagynyomású Na lámap 80-120 lm/W
Kisnyomású Na Lámpa 160 – 200 lm/W
LED* 90- 200 lm/W

*2017.07.05.
Színhőmérséklet:
A színhőmérséklet (CCT) egy viszonyítási érték, a mértékegysége kelvin (K). Az értéket egy ideális fekete test adott kelvinen történő hevítése által kibocsátott színhez viszonyítják. (Lásd az ábrát.)
Az ábrán látható, hogy Kelvin érték skála változása milyen színváltozást eredményez, minél magasabb a Kelvin érték annál „hidegebb”, „kékesebb” a színt kapunk.
A lakossági LED fényforrások színhőmérséklete három csoportra bontható:
– meleg fehér (2500-3000K | sárgás, meleg fény, ez hasonlít legjobban a hagyományos izzó színéhez/lemenő nap fénye)
– természetes (közép) fehér (4000-4500K | természetes nappali fény)
– hideg fehér (6000-6500K | hűvös kékes fény)

Színvisszaadás:
Egy lámpa esetében nem csak a színhőmérséklet fontos kérdés, hanem színvisszaadási index  is(CRI, Ra). Ez az érték azt jelöli, hogy mennyire hűen adja vissza a megvilágított tárgyak valós színét. Az érték skála 0-100-ig terjed, 100 jelenti a legjobb színvisszaadás, a természetes fényt.

Fényerő szabályozhatóság:
A LED lámpák fényerőszabályzása lehetséges, ha a benne lévő meghajtó elektronika ezt támogatja. Ez minden esetben külön jelölve van a fényforráson, dobozon.

Érdeklődjön termékkínálatunk iránt és segítséget nyújtunk az Önnek legmegfelelőbb termék (fényforrás/lámpatest) kiválasztásában.

 

Forrás:  Villanyszaklap, Wikipédia, Arató András, Nádas József

Scroll Up
Ajánlatkérés
close slider

Név

Email cím

Telefonszám

Tárgy

Üzenet

Ellenörző kód

Kérjük minden mezőt töltsön ki. Köszönjük!