Close

LED világítás

ipari világítás, ipari led világítás, ipari világító, minőségi led, csarnokvilágító, csarnok világító, ipari lámpatest, led világítás, led fényforrás, irodai világítás, irodai led világítás, kültéri világítás, kültéri led világítás, hosszú élettartamú led, lámpatest gyártó, fényforrás gyártó, led közvilágítás, led lámpatest, világítástechnika, díszvilágítás, világítótest, forgalmazása, gyártása

A fény mindig nagy szerepet játszott az ember életében. Kezdetekben a tűz jelentette z éjszakai fényt és a biztonságot. Az első mérföldkő a világítástechnika fejlődésében 1780 körülre tehető, amikor megjelent az Amié Argand után Argand lámpának elnevezett olajlámpa, amely  6-10 candela fényerősségre volt képes, így fényesebb volt, mint a korábbi lámpák (fáklya, olajmécses, gyertya stb).
A 1790-es években már kísérletezések folytak egy hatékony gázlámpa megalkotásán, amelyet először 1792-ben használtak a gyakorlatban, majd ezután terjedt el köz- és háztartási világításként.
Magyarországon, Budapesten először 1816. június 5-én Tehel Lajos, a Nemzeti Múzeum természettárának őre világította meg gázzal az múzeumépület homlokzatát.
Bár nehezen kezdett elterjedni a gázlámpa Magyarországon az 1800-as évek közepére a főváros jellegzetes alakja lett a lámpagyújtogató, aki esténként botjával sorra gyújtotta meg a gázlámpákat, (a főváros 1873-as egyesítésekor Pesten 40000, Budán 6500 gázlámpa volt, ebből 1669, illetve 501 az utcán működött).

Az elektromosság fejlődése és elterjedésének köszönhetően 1874-ben szabadalmaztatták az izzószálas lámpát.  Az izzólámpa tökéletesítése során több féle anyaggal és gáztöltettel kísérleteztek mire elérték a napjainkban is használatos technikai szintet. A hagyományos izzószálas lámpa fényhasznosítása 10-15 lm/W, a halogén fényforrások fényhasznosítása 18-25 lm/W.
A világítástechnika következő mérföldköve a fénycső majd a kompakt fénycső. A kompakt fénycső szabadalmát 1976-ban jegyezték be, nevét onnan kapta, hogy a fejelésbe integrálták a csőhöz szükséges elektronikus előtétet. A kompaktfénycsövek fényhasznosítása tipikusan 50-80 lm/W között van.

A LED technológia:
Az első gyakorlatban is használható látható fényű LED-et Ifj. Nick Holonyak (General Electric) fejlesztette ki 1962-ben. Az első látható fényt kibocsátó diódák viszonylag kicsi 20-60 mW teljesítmény mellett igen kis fényerőre voltak képesek, 10-100 mCd-t bocsátottak ki.
A nagy áttörés 1972-ben következett be, amikor felfedezték a kék fényt kibocsátó LED-et. A kék fényt kibocsátó LED első verziója Jacques Pankove, az RCA Laboratories szakemberének nevéhez fűződik. 1993-ban Akaszaki Iszamunak, Amano Hirosinak és Nakamura Súdzsinak (Nichia Corporation) köszönhetően nagy fényerő növekedést értek el a kék LED-el. Az első világítási célra is használható LED-eket a Philips Lumileds cég készítette el, ezek a LED-ek folyamatos 1W-os teljesítményre voltak képesek, melyek hűtést igényeltek. Ezzel az áttöréssel kezdetét vette a LED-ek világítási célra való felhasználása.
A LED-ek mára már megkerülhetetlen tényezővé váltak a világítástechnikában. A világító diódák mind teljesítményben mind fényhasznosításban magasan felülmúlják a versenytársait. A kereskedelemben kapható LED-ek mára elérték a 160-200 lumen/W –os fényhasznosítási értéket (2017-06-14) és egy chip teljesítménye is elérheti akár a 10W-ot is, így könnyedén kialakítható LED tömb összteljesítménye meghaladhatja a több száz wattot is.
Összehasonlításképpen egy 400W-os fém halogén izzó fényárama 35000 lumen, egy 400W-os LED PCB fényárama 150 lumen/W fényhasznosítás esetén 60000 lumen.

Termékeink fejlesztésénél és gyártásánál csak és kizárólag a legjobb minőségű alkatrészekből dolgozunk, ennek köszönhetően tudunk olyan valós (Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar által bemért) fényhasznosítás értékeket garantálni, ami kiemelkedő a piacon és más gyártó/kereskedő nem tud teljesíteni.
Az előzőekben felsorolt érvek szerint termékeinkre 3-5 év jótállási időt biztosítunk. Mérési jegyzőkönyvvel tudjuk igazolni, hogy a fényméretezésben betervezett átlagos megvilágítási értéke teljesül a megvalósulást követően.

forrás: Nádas József, Wikipédia

Scroll Up
Ajánlatkérés
close slider

Név

Email cím

Telefonszám

Tárgy

Üzenet

Ellenörző kód

Kérjük minden mezőt töltsön ki. Köszönjük!