Close

Minőségi LED

A LED (Light-Emitting Diode) fényt kibocsátó dióda félvezető anyagból készült fényforrás. A kibocsátott fény színe a félvezető anyag ötvözőitől és összetevőitől függ. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjed. (Forrás: wikipédia)
Különböző LED gyártmányok összehasonlítását a következő paraméterek alapján tehetjük meg:

Fényhasznosítás: a fényáram és a felvett teljesítmény hányadosa. Mértékegysége: lumen/Watt (lm/W). A jó minőségű LED gyártók (pl.:Bridgelux, Nichia, Cree, Epistar, Lumileds) folyamatosan fejlesztik gyártástechnológiájukat és egyre magasabb fényhasznosítással rendelkező LED chipeket kínálnak.

Élettartam: az IES LM-80 nemzetközileg elfogadott módszer szolgál a LED-es fényforrások fényáram-stabilitásának mérésére. Az élettartam megállapítására szolgáló módszer megköveteli, hogy legalább 6500 órán át 55°C-os, 85°C-os és a gyártó által kiválasztott harmadik hőmérsékleten tartva a LED kristályok hőmérsékletét mérik a LED-ek fényáram csökkenését. Az tesztelés végén kapott adatsorokat extrapolálják egy matematikai módszer alapján mindaddig, amíg a görbe el nem éri a 30%-os fényáram csökkenést. Ezt a számot nevezik „L70”-nek, de létezik „L80”, „L85” és használatos az „L90” élettartam érték is. Ezek élettartamok azokat a pontokat jelölik üzemórában meghatározva, amikor 20, 15, illetve 10%-ot csökken a LED fényárama, az eredeti fényáramához képest.

Önmagában az egy fényforrásban (pl. LED körtében) vagy lámpatestben alkalmazott LED-ek élettartamának ismerete nem elégséges, hiszen a LED kristályok működtetés alatt elért üzemi hőmérséklete függ a hűtőborda méretétől és kialakításától, valamint a környezeti hőmérséklettől melyben a LED-es lámpatestet vagy fényforrást üzemeltetjük. Ha egy LED-es fényforrásra (pl. LED körtére) vagy LED-es lámpatestre rendszerként tekintünk, akkor a rendszer leggyengébb pontját kell megvizsgálni az élettartam megállapítására. Így célszerű meggyőződni a LED-ek megfelelő hűtéséről, valamint a meghajtó elektronika minőségéről (meghajtó elektronika hatásfoka, elektrolit kondenzátor minősége, teljesítménytényező, és más paraméterek alapján).

Ajánlatkérés
close slider

Név

Email cím

Telefonszám

Tárgy

Üzenet

Ellenörző kód

Kérjük minden mezőt töltsön ki. Köszönjük!

Scroll Up