Close

2018.04.11.

Műszaki és gazdasági mutatószámok

Hogyan gondolkodjunk a világítási rendszerünkről? Milyen mutatószámokra fókuszáljunk egy új rendszer gazdaságossági és műszaki tulajdonságainak vizsgálatakor?

Lehetőség szerint minél pontosabb adatokra és megalapozott feltételezésekre támaszkodjunk gazdaságossági számításaink elvégzésekor. Szakértő kollégánk segítségére lesz a döntés-előkészítéstől kezdve a projekt utógondozásáig bezárólag minden feladat megoldásában.

Reméljük, hogy alkalmunk nyílik a közös gondolkodásra valamint, hogy világítás technikusi szemléletünket át tudjuk adni Önnek és kollégáinak munkánk során.

Közös munkánk végén tudni fogja, hogy:

 • milyen követelményeket támaszt a világítással szemben és melyik világítási rendszer/technológia szolgálja ki a legoptimálisabban igényeit
 • az új rendszer megvalósítása milyen CAPEX-szel (beruházási költségekkel) jár
 • milyen mértékű üzemeltetési költségekkel számolhat a jövőben
 • mennyi idő alatt térül meg és évente mekkora összeget takarít meg az új rendszer

 Néhány alapvetés:

 • A megtérülési idő hosszabb lesz, ha a jelenlegi rendszert egy lényegesen magasabb megvilágítási szinteket produkáló rendszerrel cseréljük le. Ilyen esetekben „fejlesztésről” beszélünk, nem csupán a meglévő rendszer kiváltásáról. Ha új rendszerünk lényegesen nagyobb „tudású”, vagy lényegesen magasabb megvilágítási szinteket állít elő akkor világos, hogy a két rendszer nem azonos színvonalon látja el feladatait. A megtérülési időre ilyenkor megfelelő módon tekintsünk.[1]
 • A megtérülési idő letelte után, az üzemeltetési költségek különbözetét felfoghatjuk úgy, mint az új rendszer (illetve a befektetésünk) által generált „haszon” (a korábbi állapothoz képest pénz marad a zsebünkben).
 • Ha versenyeztetni szeretné korszerűsítési projektjét több beszállító között, akkor szánjon pénzt és energiát a megfelelő előkészítésre! Kellő részletességgel definiálja a világítási rendszerrel és a beszállítóval szemben támasztott követelményeket. Jótállási igényét is fogalmazza meg a versenykiírásban. Amennyiben a beszállítók készítenek fényméretezéseket (világítási terveket), akkor lehetőleg minden beszállító azonos alapmodellből kiindulva dolgozzon, máskülönben nehezen lesznek összehasonlíthatók és kiértékelhetők a fényméretezések. Az alapmodell elkészítéséhez valamint az elkészült világítási tervek kiértékeléséhez vegyen igénybe szakembert.

Gazdaságossági számítások:

A jelenleg üzemelő világítótestek éves villamos áram fogyasztás költségeit és karbantartási költségeit szembe állítjuk legalább egy alternatív világítási technológia beruházási (CAPEX, capital expenditures) és üzemeltetési költségeivel (OPEX, operating expenditures). Érdemes néhány éves távlatra (pl. 5 évre) a különböző megoldások és rendszerek teljes költségét kiszámolni és egymással azokat összehasonlítani (CAPEX + OPEX 5 évre). Eredményképpen Ön elemzéssel alátámasztott döntéseket fog tudni hozni a korszerűsítés részletei tekintetében.

A beruházás megtérülési ideje fontos paraméter, melyet a befektetés mértékén kívül több másik tényező is befolyásol. A számítások elvégzéséhez szükség lesz az alábbi adatokra:

 • Éves üzemidő: nem lehetséges pontosan előre jelezni, azonban jó közelítéssel meg lehet becsülni. A megtérülési időt nagyban befolyásolja ez a paraméter. Becsüljünk konzervatívan és reálisan.
 • 1 kWh áramdíja (rendszerhasználati díjjal együtt)
 • Milyen a jelenleg használatban lévő technológia (fénycső, fémhalogén, nátrium, halogén, higany lámpa, stb.) és mibe kerül az éves üzemeltetése (villamos áramfogyasztás költségei + karbantartási költségek)?
 • Azonos megvilágítást nyújtson az új rendszer, vagy növelni kell a megvilágítási szinteket? Ha igen, milyen mértékben?
 • Szenzorokkal érdemes „felokosítani” az új rendszert (pl. mozgás- vagy jelenlét érzékelők, nappali fényérzékelők, fényerőszabályzás lehetősége)?
 • Villanyszerelési, beüzemelési költségek mértéke
 • Jótállási és karbantartási feltételek (szerződésben vagy az ajánlat részeként rögzítsük, hogy esetleges meghibásodás esetén kinek a feladata és költsége a hibás terméket „leszedni” és a gyártóhoz vagy kereskedőhöz visszajuttatni, majd a javított vagy kicserélt terméket ismét beüzemelni.)

Gazdaságossági, műszaki és fotometriai fogalmak és mutatószámok (melyekkel mindenképpen foglalkozni kell a projekt előkészítése során)

 1. Gazdaságossági számítások és szerződéses feltételek fő számai / szempontjai:
 1. Beruházás összköltsége (villanyszereléssel együtt), üzemeltetési költségek előrejelzése (pontosan értsük a feltételezéseket és számításokat)
 2. Mennyit spórol majd az új rendszer? A gazdaságosságon túl vannak-e addicionális előnyei az új beruházásnak?
 3. Megtérülési idő
 4. Jótállási idő és feltételek
 5. Szervízelhetőség (hosszú távon)
 6. Kinek mi a feladata, ha meghibásodik egy rendszerelem? A csere mely költségei terhelik a beszállítót és melyek a felhasználót?
 7. Van-e lehetőség világítási próbára, a termékek néhány napos tesztelésére a beruházási döntés meghozatala előtt?
 8. A beszállító megvalósult projektjeinek, referenciáinak ellenőrzése: meglévő ügyfelekkel telefonos/emailes kapcsolatfelvételen, helyszíni bejáráson keresztül.
 9. A termékekről rendelkezik-e a beszállító CE tanusítvánnyal vagy „EK Gyártói Megfelelőségi Nyilatkozattal”?
 • Villamos paraméterek:
  1. Valós felvett teljesítmény (real power uptake),
  2. Teljesítménytényező (PF: powerfactor)
  3. Teljes felharmonikus torzítás (THD: total harmonic distortion)
  4. Készülékek bemeneti feszültségtartománya
  5. Túláram és túlfeszültség elleni védelem szintje
 • Konstrukció:
 1. Por és pára elleni tömítettség (IP)
 2. Ütésállóság (IK)
 3. Szerelhetőség módjai (függesztett, felületre szerelt, süllyesztett, ostornyélre/adapterrel rögzíthető)
 4. Igényel-e rendszeres karbantartást a világító berendezés (pl. tisztítást)?
 5. Mi a világítótestek / fényforrások várható élettartama? (Milyen mérési adatokra és feltételezésekre támaszkodva állítja ezt a beszállító/gyártó?)
 • Fotometriai jellemzők[2]:
  1. Megvilágítás
  2. Megvilágítási egyenletesség
  3. Káprázási tényező (UGR: Unified Glare Rating)
  4. (Korrelált) színhőmérséklet (CCT: correlated color temperature)
  5. Színvisszaadási index / színhűség (CRI vagy Ra)
  6. Reflexiós tényezők (falak, padló, födém, tereptárgyak)
  7. Időben hogyan oszlik el és milyen mértékű a világítótestek fényáram csökkenése az üzemórák függvényében?
  8. Fényáram (lumen) és Fényhasznosítás (lumen/W) (üzemi hőfokra bemelegedett világítótestre vonatkozó adatokra vonatkozóan)
  9. Karbantartási tényező


A fent leírtakkal, projektje kidolgozásával, előkészítésével vagy lebonyolításával kapcsolatban keresse szakértőnket az ajánlati űrlapon vagy a kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken.

[1] Például, ha az új rendszerünk 300 lux átlagos megvilágítást produkál, a korábbi 50 lux-os rendszerrel szemben és ennek következtében javul a termelékenység és csökken a selejtszám, akkor vagy árazzuk be a megtérülési számítás modellünkbe ezeket a pozitív hatásokat, vagy ne tekintsünk a megtérülési időre úgy mintha azonos hozzáadott értékkel bíró, hasonló tudású rendszerekről lenne szó. Ha nem ismerjük el a modellünkben az új rendszer pozitív hatásait forintosítva, akkor nem lesz „teljesen valós” a megtérülési számításunk.

[2] A fotometriai számításokat bízza ránk: a fény minőségi és mennyiségi jellemzőit prezentálni fogjuk Önnek!

 

Scroll Up
Ajánlatkérés
close slider

Név

Email cím

Telefonszám

Tárgy

Üzenet

Ellenörző kód

Kérjük minden mezőt töltsön ki. Köszönjük!