Close

Világítástechnika

Miért fontos a világítás? Mennyire fontos valójában? Mikor jó és mikor rossz a világítás? Hogyan világítsunk optimálisan? A világítástechnika azért fontos szakterület, mert a környezetünkből bennünket érő információk 90%-át a látással érzékeljük. A múltban számos kutatás bizonyította a világítás és a szellemi-fizikai teljesítmény, valamint általános közérzetünk szoros kapcsolatát. Mivel életmódunk miatt időnk jelentős részét fedett helyen, épületekben töltjük, így a természetes fény mellett szükségszerűen megjelenik a mesterséges világítás iránti igény.

A világítástechnika tehát építészeti elemként is releváns. A modern világítástechnikában, a jelentős veszteségeket generáló hagyományos izzólámpás megoldások helyett egyre inkább az energiatakarékos, hosszú élettartamú fényforrások dominálnak. A folyamatos fejlesztések eredményeképpen a LED (fényemittáló diódák) elértek arra a szintre, hogy új távlatokat nyissanak a világítástechnikában, és kiszorítsák a kevésbé gazdaságos, „hagyományos” fényforrásokat. A világítástechnika számos mennyiséget, és alapfogalmat határoz meg, amelyek ismerete elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy eligazodjunk a szakterület szerteágazó témaköre között.

A különböző fényforrások és lámpatestek, vagy egy adott világítási környezet jellemzéséhez a következő fogalmak ismerete szükséges: fényáram, megvilágítás, fényerősség, fénysűrűség, fényhasznosítás, (korrelált) színhőmérséklet, színvisszaadás, fényerősség-eloszlás, káprázás.

„A látás szerepet játszik a komfortérzetünkben. Folyamatos kapcsolatot biztosít a környezettel és a látás zavarásmentessége szükséges feltétele az ember komfortérzetének. A vizuális komfortigényeket a fénnyel lehet kielégíteni, ha nem vesszük azt a tényt, hogy esetleg amit látunk az nem teszik. A létesítmények tervezésében és megépítésében a mérnökök szerepe nem csak a tér megalkotása, hanem annak láttatása is. Látásunk során: a látótér egyes részeiről szemünkbe jutó fényét, annak „L” fénysűrűségét, és „u,v,w” színét érzékeljük („a látótér színes képe”). A helyiséggel kapcsolatos funkciójából és használatából adódó elvárásaink előre definiáltak, így gyakorlatilag a látással és a hozzá kapcsolódó világítással kapcsolatos elvárások is előre ismerhetőek. Természetesen vannak általános elvárások, amelyeket a világítással lehet kielégíteni.

Világítással kapcsolatos igények

Megfelelő láthatósággal(vizuális információval) kapcsolatos igényekből levezethetően a világításnak biztosítania kell a:

  • részletlátást;
  • színlátást;
  • térbeli észlelést.

Az igényeket a világításnak úgy kell kielégítenie, hogy

  • a látás káprázás mentes legyen;
  • kiegyensúlyozott fénysűrűség legyen;
  • kiegyensúlyozott fényeloszlás legyen;
  • megfelelő fényszíneket biztosítson.

A világítás komfortérzetével kapcsolatosan kiemelt jelentőségű a megvilágítás és a színhőmérséklet kapcsolata, de szerepet kap a fényirány, az árnyékosság, a káprázás, a térbeli és időbeli egyenletesség is. Kisebb megvilágítási szinteknél a kisebb színhőmérsékletű, „melegebb” fényt érezzük kellemesebbnek.”[i]

[i] Forrás: VILÁGÍTÁSTECHNIKA (LÉTESÍTMÉNYMÉRNÖKÖKNEK), Dr. Husi Géza, TERC Kft. • Budapest, 2013, ISBN 978-963-9968-84-4

 

Scroll Up
Ajánlatkérés
close slider

Név

Email cím

Telefonszám

Tárgy

Üzenet

Ellenörző kód

Kérjük minden mezőt töltsön ki. Köszönjük!