Megvilágítás mérés - Felmérés / Munkahelyi Világítás Felülvizsgálat

Helyszíni felmérés

A világítási terv (fényméretezés) elkészítéséhez szükségünk lesz alaprajzokra. Ha Önnél nem állnak rendelkezésre a tervezéshez szükséges rajzok, akkor vegye igénybe helyszíni felmérési szolgáltatásunkat.

A szolgáltatás díjmentes, ha (1) a felmérendő helyszín csepeli gyártó üzemünktől maximum 100 km-re található és (2) ha a felmérés előre láthatóan nem haladja meg a 2.5 órás időtartamot. Egyéb esetekben a távolságtól és a feladat komplexitásától függően ajánlatot teszünk Önnek.

A felmérés során felvesszük a helyiségek méreteit, a jelenlegi lámpatestek típusát, helyzetét, a munkaállomások pozícióit, a falak/födém/padló színét és a nagyobb tereptárgyak pozícióját és felületeinek színét.

A felmérési adatok alapján tudjuk elkészíteni az Ön helyszínére és igényeire testre szabott világítási tervet. A világítási terv (fényméretezés) elkészítése azért is fontos, mert a projekt megvalósulása után ellenőrző méréseket lehet végezni és így egyértelműen látni fogja, hogy a tervhez képest milyen megvilágítási értékekkel valósult meg a kivitelezés.

focipálya minimum fény

22x42 méteres futball pálya Dialux (fényméretező program) modellje

focipálya fényméretezése

Hamis színkép a fenti futball pályáról (a fehér szín jelzi a 300 lux fölötti megvilágítási értékeket)

Projekt versenyeztetése cégek között

Sok ügyfél beleesik abba a hibába, hogy úgy versenyezteti meg a projektjét, hogy minden versenyzőtől megköveteli, hogy mérje fel az objektumot és a felmérés alapján készítse el a világítási tervet. Ilyen esetekben nem lesznek összehasonlíthatók az ajánlatok, mert a felmérések és a terv alapjául szolgáló szoftveres modellek is eltérők lesznek minden versenyzőnél. Ezért célszerű egy szakcéggel felméretni objektumot és elkészíttetni a szoftveres modellt, amit aztán minden versenyző használni tud a világítási tervek elkészítéséhez.

fenymeretezes-min

Ennek a módszernek két további előnye van:

  1. A felmérés és szoftveres modell előkészítésének költségeit előre tudni fogja. Máskülönben minden versenyző el fogja rejteni ezeket a költségeket a lámpatestek vagy a kivitelezés költségei között, azzal tovább nehezítve az ajánlatok összehasonlíthatóságát.
  2. A szoftveres modellben egy-egy kritikus paraméter hibás beállítása merőben eltérő megvilágítási szinteket eredményez. Ha azonos modellben dolgozik minden versenyző, akkor biztosítható, hogy a kritikus paraméterek azonosan lesznek beállítva és ezáltal a fénytechnikai eredmények összehasonlíthatók lesznek.

Ilyen kritikus paraméterek például:

  • Karbantartási tényező,
  • A helyiségek és tereptárgyak méretei és elhelyezkedése a térben,
  • A talaj/födém/falak és tereptárgyak felületeinek reflexiós tényezője,
  • A jelenleg üzemelő lámpatestek pozíciói, típusai és teljesítménye
  • Munkasík magassága

Ha az Ön cégében nem áll rendelkezésre magas szintű világítástechnikai szakértelem, akkor a beérkező világítási tervek és ajánlatok kiértékelésére is érdemes független szakértőt igénybe venni. A sok éves tapasztalatunk egyértelműen alátámasztja, hogy az előkészítésre szánt idő és energia sokszorosan megtérül.

Munkahelyi világítás - szabványossági felülvizsgálat

Munkahelyek világítását a tevékenység jellegéhez, a látási feladat(ok) komplexitásához mérten kell megvalósítani és üzemeltetni. Napi 8 órás munkaidőnk jelentős részét mesterséges világítóberendezések fényében töltjük. A fény minőségi és mennyiségi jellemzői koncentráló képességünket, fáradékonyságunkat, általános közérzetünket és idegrendszerünket is erősen befolyásolják. A megfelelő (szabványos) munkahelyi világítás nem csak a dolgozók kedélyállapotára, hanem a gyártási hibák és munkahelyi balesetek előfordulását is csökkentik.  

Munkahelyi világításának szabványossági megfelelősségét szakértő kollégáink mérési jegyzőkönyv formájában ledokumentálják és minősítő iratot állítanak ki a megfelelősségről. Igény esetén, az esetleges hiányosságok kijavítására kollégáink ésszerű megoldási javaslatokkal is el fogják látni Önt.

Felülvizsgálati szintek

A mérések részletességét a kitűzött célokhoz és igényeihez igazítjuk:

A. Egyszerű megvilágítás mérés: a kijelölt területen tájékoztató jellegű mérési pontokat veszünk fel. Ez a szint nem minősül szabványos megvilágítás mérésnek, minősítő irat nem készül, a megvilágításról (lux) csak tájékoztató jellegű adatokat szolgáltatunk.

B. Részletes megvilágítás mérés: a kijelölt munkaterületen számos mérési pontot veszünk fel. A megvilágítás (lux) mérés eredményei mellett megvilágítási egyenletességre vonatkozó adatokat is közlünk. Jegyzőkönyv készül a mérésről.

C. Szabványos megvilágítás mérés: a mérési rasztert az MSZ EN 12464-1 Fény és világítás szabványnak megfelelően definiáljuk. A mérendő területek nagyságától és számától függően ez több száz mérési pontot is jelenthet. A mérési eredményeket jegyzőkönyvezzük és a végeredményekről minősítő iratot állítunk ki.

D. Laboratóriumi bemérés: helyszínen lehetetlenség számos fénytechnikai tulajdonság mérése (ilyen például a káprázási tényező és a színvisszaadási index), ezért az objektumban alkalmazott lámpatesteket világítástechnikai laboratóriumban mérjük be. A fontosabb fénytechnikai és villamos paramétereket mérjük be (pl: lámpatest fényáram, fényeloszlás, színhőmérséklet, spektrális eloszlás, teljesítménytényező, THD). A mérési eredményeket jegyzőkönyvben dokumentálunk. Ezt a szintet akkor javasoljuk, ha több potenciális beszállító/ gyártó terméke közül nem adatlapon feltűntetett információk alapján, hanem laborvizsgálatok eredménye alapján szeretne választani.

A megvilágítás mérést házon belül is el lehet végezni, azonban ehhez a mérés módszertanát ismerni kell és rendelkeznünk kell egy „L” kategóriás mérőműszerrel. Az ilyen kategóriájú műszerek 3%-os pontosságon belül mérnek. A rosszabb kategóriába tartozó (olcsóbb) mérőműszerek akár 20%-nál is magasabb pontatlansággal mérnek megvilágítási értékeket.

Egy „kalibrált” műszer nem azt jelenti, hogy megfelelő adatokat szolgáltat, hanem azt, hogy rendelkezik kalibrációs bizonyítvánnyal. A bizonyítványban tud utána nézni, hogy a mérőműszer milyen pontosan mér.

fényeloszlás asszimetrikusan lux mérés minimum
megvilágítás minősítés
megvilágítás minősítés 

 

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30