Sportcélú létesítmények

Sportpályák megvilágítását megtervezni komoly szakmai kihívás és feladat. Minden egyes sportág nemzetközi szövetsége saját követelményrendszert állít fel az adott sportág (sportpálya) világítására vonatkozóan. Legtöbbször a játék színvonalához és az esemény fontosságához mérten (pl.: nemzetközi I. osztályú mérkőzés; amatőr verseny vagy edzés) is változhatnak a fotometriai követelmények. Mindez érthető, hiszen egy minden sportág különbözik a másiktól a játékosok „látási feladatait” és a játék sebességét illetően. Az alábbi példákon keresztül jól érzékelhető az egyes sportágak világításigényei közötti különbség:

sport-1-min

Vízilabda: a keresztirányú passzokat nem látnák a játékosok, ha a pálya két szélén és alacsonyan helyeznénk el a világítótesteket. Célszerű a pálya fölött és viszonylag nagy magasságban telepíteni lámpatesteket.

Tollaslabda: a játékosoknak „alulról” kell az ívelten érkező tollaslabda sebességét és ívét észlelni ahhoz, hogy megfelelően tudják visszaütni a labdát ellenfelük térfelére. Éppen ezért a tollaspályák fölé egyáltalán nem szabad világítótesteket telepíteni. Helyette a pályák két oldaláról kell megoldani a pálya homogén megvilágítását.

sport-4-min
sport-2-min

 

sport-5-min

Lovaglás/lovarda: a lovak nem ugyan azt a (380 -780 nm közötti) elektromágneses hullámhossztartományt érzékelik fénynek, mint az emberek, ezért lovardák tervezésénél oda kell figyelni arra, hogy olyan fényforrásokat alkalmazzunk, amelyek kellő intenzitással, a lovak számára is látható tartományba eső fényt bocsássanak ki. A lovak látása más tekintetben is eltér az emberétől. További információkért keresse szakértőnket.

A különbségek ellenére, közös minden sportágban, hogy a világítótesteket úgy kell elhelyezni, hogy azok ne zavarják a versenyzőket (bírókat & nézőket se). Az is közös minden sportágban, hogy a játékosok látási feladatihoz mérten megfelelően magas megvilágítást és megvilágítási egyenletességet kell produkálni a sportpályán.

sport-6-min

Ha cégünket sportpályája világítástervezésével bízza meg, akkor biztos lehet abban, hogy elképzeléseinek és igényszintjének alapos felmérését követően, a sportág nemzetközi javallatait, követelményeit figyelembe véve fogjuk megoldási javaslatunkat kidolgozni és prezentálni Önnek.

Sportcélú referenciáink (a lista nem teljes):

  • MLSZ műfüves futballpályák (országszerte több helyszínen)
  • Szombathelyi Vívóakadémia és Asztalitenisz Központ
  • Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő (sportuszoda)
  • Zalaegerszegi Jégcsarnok
  • Tatabányai Jégcsarnok
  • Csömöri Sport és Szabadidő-Szervező Nonprofit Kft. (futsal és kosárlabda pálya)
  • Fedett lovarda (BP környékén)
  • Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola (tornaterem)
  • Török Flóris Ált. Isk. (tornaterem)

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30