Sportcélú létesítmények

Egy sportpálya világítását megtervezni és kivitelezni mindig nemes feladat. Minden sportág nemzetközi szövetségnek saját követelményrendszere van az adott sportág sportpályáinak megvilágítására vonatkozóan.

Az alábbi példákon keresztül jól érzékelhető az egyes sportágak világításigényei közötti különbség:

vízilabda világítás

Vízilabda: a keresztirányú passzokat nem látnák a játékosok, ha a pálya két szélén és alacsonyan helyeznénk el a világítótesteket. Célszerű a pálya fölött és viszonylag nagy magasságban telepíteni lámpatesteket.

Tollaslabda: a játékosoknak „alulról” kell az ívelten érkező tollaslabda sebességét és ívét észlelni ahhoz, hogy megfelelően tudják visszaütni a labdát ellenfelük térfelére. Éppen ezért a tollaspályák fölé egyáltalán nem szabad világítótesteket telepíteni. Helyette a pályák két oldaláról kell megoldani a pálya homogén megvilágítását.

tollaslabda világítás
tollaslabda világítás

 

ló és ember színspektruma

Lovaglás/lovarda: a lovak nem ugyan azt a (380 -780 nm közötti) elektromágneses hullámhossztartományt érzékelik fénynek, mint az emberek, ezért lovardák tervezésénél oda kell figyelni arra, hogy olyan fényforrásokat alkalmazzunk, amelyek kellő intenzitással, a lovak számára is látható tartományba eső fényt bocsássanak ki. A lovak látása más tekintetben is eltér az emberétől. További információkért keresse szakértőnket.

A különbségek ellenére, közös minden sportágban, hogy a világítótesteket úgy kell elhelyezni, hogy azok ne zavarják a versenyzőket (bírókat & nézőket se). Az is közös minden sportágban, hogy a játékosok látási feladatihoz mérten megfelelően magas megvilágítást és megvilágítási egyenletességet kell produkálni a sportpályán.

pingpong világítás

Ha cégünket sportpályája világítástervezésével bízza meg, akkor biztos lehet abban, hogy elképzeléseinek és igényszintjének alapos felmérését követően, a sportág nemzetközi javallatait, követelményeit figyelembe véve fogjuk megoldási javaslatunkat kidolgozni és prezentálni Önnek.

Sportcélú referenciáink (a lista nem teljes):

  • MLSZ műfüves futballpályák (országszerte több helyszínen)
  • Szombathelyi Vívóakadémia és Asztalitenisz Központ
  • Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő (sportuszoda)
  • Zalaegerszegi Jégcsarnok
  • Tatabányai Jégcsarnok
  • Csömöri Sport és Szabadidő-Szervező Nonprofit Kft. (futsal és kosárlabda pálya)
  • Fedett lovarda (BP környékén)
  • Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola (tornaterem)
  • Török Flóris Ált. Isk. (tornaterem)

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30