Karbantartás / Szerviz

Bízza meg cégünket világítási rendszere hosszú távú karbantartásával, hogy Ön és kollégái 100%-ban munkájukra koncentrálhassanak! A sikeres együttműködések alapfeltétele, hogy mindkét fél számára előnyös megállapodás szülessen, ezért nem fogjuk megpróbálni rábeszélni felesleges és drága szolgáltatásokra. Csupán annyi időt fogunk kérni idejéből, hogy feltérképezhessük igényeit és követelményeit a karbantartási feladatokkal kapcsolatban. Ha megismerhetjük cége működési körülményeit, a célterületen zajló munkafolyamatokat, látási feladatokat, valamint a világítótestek hibamentes rendelkezésre állásával kapcsolatos követelményeket, akkor testre szabott és ésszerű szolgáltatási csomagot tudunk felkínálni Önnek.

Világítótestek karbantartása

Az éves igénybevételtől és a működési körülményektől függően (pl. por és egyéb szennyeződés mértéke, savas/lúgos kémhatás stb.) minden világítóberendezés más gyakoriságú és jellegű karbantartást igényel. Így például egy tiszta térben, napi 4 órát, és egy vasporral szennyezett kovácsüzemben éjjel-nappal működtetett világítótest karbantartásigénye teljesen eltérő lesz.

Vannak olyan munkahelyek és objektumok, ahol a tevékenység szempontjából kritikus a világítótestek hibamentes működése (pl. éjszaka üzemelő reptéri kifutók, orvosi műtők, fényezőkabinok, anyagvizsgáló és minőségbiztosítási munkaállomások). Egyéb helyeken az „éves leállás” köré kell szervezni a karbantartást. A leállási időszakon kívül sok esetben egyáltalán nem lehet hozzáférni a világítóberendezésekhez mert a területen 0-24 órás termelés folyik. Ilyen üzemekben is kritikus, hogy karbantartási ciklusok között megbízhatóan működjön a világítás.

Szennyeződés és élettartam

A megfelelően ütemezett karbantartás (1) növeli a világítótestek élettartamát és (2) a berendezések által kibocsájtott fény mennyiségét (a lámpatestek hatásfokát). A jó minőségű LED-es világítótestek élettartama ugyan hosszú, mégis bizonyos körülmények között vastag, szigetelő koszréteg rakódhat a hűtőbordákra és működtető egységre, ami akár 10-20°C-kal is megnövelheti a LED kristályok, elektrolit kondenzátorok és más érzékeny alkatrészek működés közbeni hőmérsékletét. Ez önmagában nem lenne baj, ha nem az elektrolit kondenzátor (röv: elko) lenne a driver leggyengébb láncszeme és ha nem lenne egyenes összefüggés az elkok (tok)hőmérséklete1 és élettartama között: „Élettartamuk nagyon alacsony lehet, főleg magas üzemi hőmérsékleten – hajlamosak a kiszáradásra. Ezért lehetőleg ne építsük be hőtermelő alkatrészek mellé.”2

 

karbantartas-01-min „Open frame” (tokozás nélküli) LED driver elektrolit kondenzátorokkal
karbantartas-02-min IP67-es védettségű (alumínium tokozott) LED driver

 

karbantartas-03-min Rubycon (japán) gyártmányú „105°C-os” elektrolit kondenzátor
karbantartas-04-min Élettartam: 10°C-onként duplázódik 3

Minél alacsonyabb hőmérsékleten üzemel a világítótestünk driverében az elektrolit kondenzátor, annál hosszabb lesz az élettartama. Az elektrolit kondenzátorokra jellemző, hogy élettartamuk 10°C-onként megduplázódik (lásd élettartam ábra). A Rubycon elkon 105°C-os feliratot láthatunk. A gyártó 105°C-os Tc-n (működési-/ tokhőmérsékleten) 8.000 óra várható élettartamot ad meg. A „10°C-onként duplázódó” élettartam azt jelenti, hogy az alkatrész várható élettartama az alábbiak szerint alakul a tokhőmérséklet függvényében:

  • Tc = 105°C, 8.000 óra
  • Tc = 95°C, 16.000 óra
  • Tc = 85°C, 32.000 óra
  • Tc = 75°C, 64.000 óra

Mivel az elko a driverünk leggyengébb láncszeme, ezért várható élettartama, kis túlzással, tekinthető a driver várható élettartamának. Meglepő, de a fenti összefüggések miatt egy 92%-os hatásfokkal üzemelő driver élettartama háromszor (3x!) hosszabb egy olyan driverénél, ami csak 82%-os hatásfokon képes működni4.

Egy helyiség környezeti hőmérséklete nem tökéletesen állandó egész évben és a termékeknek is van egy „szórása”, ezért pontos élettartam adatot lehetetlen megadni. Ettől függetlenül a jó minőségű driver gyártók adataira támaszkodva és adott helyszínen előforduló környezeti hőmérsékletek ismeretében, jó közelítéssel kiszámolható a működtető egységek (driverek) várható élettartama.

Természetesen a különböző komponensek (pl. elko, LED chip, hővezető anyag) és az önálló részegységek (pl. driver, hűtőborda, LED modul) együttesen fogják meghatározni a komplett világítótest várható élettartamát. A LED-ek élettartamát külön dokumentumban részletezzük.

Néhány gondolatébresztő a karbantartással kapcsolatos igények meghatározásához:

  • A világítótestek milyen mértékű meghibásodását „viselik el” a kritikus területek és munkafolyamatok?
  • Milyen reakcióidőt várnak el a szolgáltatótól egy vagy több rendszerelem meghibásodása esetén?
  • A hiba bejelentésétől a kijavításáig rendelkezésre álló idő azonos minden területre nézve, vagy vannak fontosabb és kevésbé fontos területek?
  • Előre meghatározott karbantartási / „leállási” időszakokkal dolgoznak, vagy munkaidőben is végezhető a rendszer karbantartása anélkül, hogy különösebben zavarnánk kollégáit a munkavégzésben? Kívánják-e éjszakára vagy hétvégére korlátozni a karbantartási munkálatokat?
  • A villamos hálózat és lámpatestek könnyen elérhetők létráról, állványról, vagy darupályáról? Ha nem, akkor milyen eszközről szokták a karbantartást végezni? Kosaras emelő bérlése szükségessé válhat? Darupálya esetén: cége biztosítja a darukezelőt a karbantartási munkálatok idejére? Munkavédelmi előírásaik / munkavédelmi felelőse engedélyezi, hogy a megfelelő biztonsági előírások betartása mellett állványt építsünk a darupályára?

1Jelölése: Tc (case temperature)
2Forrás: https://sem.sch.bme.hu/a-passziv-alkatreszekrol/  (weblap megtekintve: 2018.11.23. 22:33)
3Forrás: http://www.rubycon.co.jp/en/products/alumi/technote4.html#5-1 (weblap megtekintve: 2018. 11. 24. 08:23)
482%-os hatásfok azt jelenti, hogy a teljes felvett teljesítmény 18%-a hővé alakul. A 92%-os hatásfok esetében, a felvett teljesítmény csupán 8%-a megy el felesleges hőtermelésre. Ha 100W-os driverről beszélünk, akkor az egyik esetben 18W, a másik esetben pedig 8W-nyi teljesítménynek megfelelő hő keletkezik a driverben. Ez ~14-16°C-os különbséget jelent a két driverben található elektrolit kondenzátorok tokhőmérsékletében. A 10°C-onként duplázódó élettartamból adódik a háromszoros élettartambéli különbség. 

 

 

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30