Tervezés

Zöldmezős beruházások és létező világítási rendszerek sikeres korszerűsítéséhez egyaránt elengedhetetlen az alapos előkészítés és tervezés. Az tervezési (döntés-előkészítés) fázist akkor tekinthetjük komplettnek, ha rendelkezünk (a) világítástechnikai tervvel, (b) megtérülési számítással1, (c) ajánlattal, valamint, ha (d) megállapodtunk az összes érintettel a kivitelezés időpontjáról és ha (e) a projekthez szükséges pénzügyi források is biztosítva vannak. Hogyan tudjuk megállapítani, hogy (a), (b) és (c) anyagok szakmai tartalma és kidolgozottsága megfelelő?

(a) Világítási terv (fényméretezés)

Azért szükséges világítási tervet készíttetni, mert a megvalósulás utáni méréseket csak az előzetes tervhez viszonyítva tudjuk kiértékelni. Terv nélkül nehezen számonkérhető bármi a kivitelező cégtől. 

Fényméretezést Dialux, Relux vagy más szoftver segítségével lehet készíteni. A méretezéshez előzetes helyszíni felmérés, vagy alaprajzi és metszeti tervek szükségesek. A színvonalas világítástervezés előfeltétele egy valósághű szoftveres modell megalkotása. Ehhez nem csupán a terület / objektum méreteit, hanem az ablakok, tereptárgyak (gépek, bútorok, stb) térbeli elhelyezkedését, valamint a térben lévő felületek (talaj, falak, födém, tereptárgyak felületei) színét2 is ismerni kell.
Dialux-kep-min

A megfelelő fényméretezés teljesíti a cége belső előírásait és az MSZ EN 12464 szabványban foglalt előírásokat. Az MSZ EN 12464 szabvány iparágakra és azon belül tevékenységekre bontva, táblázatokban határozza meg a szükséges megvilágítási értéket, megvilágítási egyenletességet, maximális megengedett káprázási értéket és a színvisszaadási index minimumát. A fényméretezést végző céget vagy személyt kérjük meg, hogy mutassa meg és magyarázza el a munkahelyi világítás (MSZ EN 12464) szabvány cégünkre vagy tevékenységünkre vonatkozó részeit.

Ha már ismerjük a ránk vonatkozó követelményeket, legfőképp a fent említett 4 paramétert, akkor azokból az első 3-at le kell tudnunk ellenőrizni a világítási tervben. A 4. paramétert, a színvisszaadási indexet a lámpatest gyártó adatlapján tudjuk ellenőrizni.

Ha a világítási terv kiértékeléséhez, szabványi megfelelőségének vizsgálatához szakértőt kíván igénybe venni, akkor lépjen kapcsolatba velünk.

(b) Megtérülési számítás és (c) ajánlat

A megtérülési számításból kiderül, hogy a beruházás várhatóan mennyi idő alatt térül meg. Ahhoz, hogy ezt ki lehessen számolni, ismernünk kell a jelenlegi lámpatestek éves villamos áram fogyasztását és éves karbantartási költségeit. Ha ezeket az adatokat nem ismerjük pontosan, akkor kiindulhatunk a lámpatestek beépített teljesítményéből és fényforrások típusából (fénycső, fémhalogén, halogén, nátrium, stb). Az éves karbantartási értékeket is meg lehet becsülni a fényforrások élettartamra vonatkozó gyári adataiból, vagy tapasztalati számokból kiindulva. A megtérülés számításhoz szükséges ismerni a világítási rendszer éves üzemidejét is.

A korrekt megtérülési számítás (és ajánlat) egyik ismertető jele a könnyű áttekinthetőség. A számításba beépített feltételezésekre is figyeljünk oda és azokat ellenőrizzük le. Az ajánlatkészítő cégtől is elvárhatjuk, hogy ismertesse a megtérülési számításuk felépítését, a feltételezéseket és a számítások végeredményét (beruházás összköltsége, éves megtakarítás összege, várható megtérülési idő).

Az ajánlatra és szerződéses paraméterekre vonatkozóan tekintse át döntés-előkészítő segédletünket, melyet itt talál.

Ha úgy érezzük, hogy birtokában vagyunk minden szükséges információnak a helyes döntés meghozatalához, akkor sikeresen lezárhatjuk tervezési fázist. A projektünk 4 különböző irányba haladhat tovább:

  1. Lezárás megvalósítás nélkül: túlságosan magas beruházási költségek, hosszú megtérülési idő, vagy egyéb indok miatt nem valósítják meg a projektet
  2. Elhalasztás: későbbi időpontra halasztják a projekt megvalósítását.
  3. Próbavilágítás: néhány napos/ hetes próbavilágítást igényelnek az ajánlatban szereplő világítótestekkel. (Díj- és kötelezettségmentes próbalámpa szolgáltatásunkról itt olvashat)
  4. Megrendelés: a megállapodott feltételekkel megrendelik a projekt megvalósítását.

További szolgáltatásainkról itt olvashat.

1 Meglévő rendszerek korszerűsítése esetén figyeljünk arra, hogy a megtérülési számítás levezetését pontosan értsük és a kalkulációkban alkalmazott feltételezések (pl. üzemidő, karbantartási költségek) is reálisak legyenek. Zöldmezős beruházások esetén a megtérülési számítás helyett legalább két alternatív világítási technológia vagy rendszer 5-10 éves időtávra vonatkozó teljes költségét vizsgáljuk meg és állítsuk szembe egymással a végleges döntés meghozatala előtt.

2 A megvilágítást (lux) nagy mértékben befolyásolják a felületek (színek) „reflexiós tényezője”. Egy átlagos ablaké például ~10%, ami azt jelenti, hogy az üvegfelület a rá eső fény ~10%-át reflektálja (veri) vissza a térbe. Szennyezettségtől függően az átlagos betonpadló reflexiós tényezője ~25-30%, míg fekete színű felületeknél ez az érték már csak ~3-6%. Fehér falak esetében a reflexiós (fényvisszaverési) tényező 90-95%.

Out

világítás tervezés
világítás tervezés
megvilágítás tervezés
világítás tervezés

világítás tervezés

 

 

 

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30