Ipari világítás LED lámpatestekkel

ipari led lámpatestek készítése

Mitől „ipari” egy LED-es lámpatest?

Az „ipari” a felhasználás helyére utal (pl. gyártócsarnokokra, üzemhelyiségekre). Az ilyen jellegű területeken előfordulhat magasabb porkoncentráció, savas vagy lúgos kémiai hatás, magas környezeti hőmérséklet (40-50°C vagy még magasabb hőmérséklet) és hosszú (akár 0-24 órás) üzemidő. Az ipari lámpatesteknek a felsorolt környezeti hatásokkal szemben ellenállónak kell lenniük.

fémöntési ipari körülmények

Bizonyos iparágakban a gyártási folyamatok miatt nagymértékű szennyeződés rakódhat a világítótest külső felületeire (hűtőbordára, működtetőegységre), ezért a LED-es fényforrással szerelt ipari világítás kiépítése során használt lámpatestek hűtőbordáit (és bizonyos esetekben a tápegységét) „túl kell méretezni” a hosszú távú üzembiztos működés érdekében. Az Ön számára megfelelő ipari lámpatestet az adott tér szükségleteihez mérten, műszaki paraméterek alapján érdemes kiválasztani:

  • IP besorolás szerint (por <szilárd test> és nedvesség behatolása elleni védelem)
  • IK besorolás szerint
  • Kémiai ellenállósága szerint (lúgos/savas környezetnek ellenálló)
  • Fényeloszlás alapján (sugárzási szögük lehet (1) körszimmetrikus, vagy (2) aszimmetrikus)
  • Teljesítmény szerint
  • Fényáram szerint
  • Fényhasznosítás szerint (lásd lenti táblázat)
  • Egyéb szempont szerint (Pl. robbanásbiztos osztály, érintésvédelmi osztály stb.)

A fényhasznosítás (lumen/Watt) az egyik legfontosabb paraméter, mert az a működtetés hatásfokára vonatkozó mutatószám. Végfelhasználóknak és üzemeltetőknek nem a fényforrás, hanem a lámpatest (világítótest) fényhasznosítása a lényeges.(Figyeljünk arra oda, hogy néhány gyártó nem a lámpatest fényáramát vagy fényhasznosítását adja meg, hanem a fényforrásra vonatkoztatott értéket közli. LED-es lámpatestek esetén könnyen félrevezető lehet ez az információ, mert a lámpatestben üzemelő led fényforrás fényhasznosítását (vagy fényáramát) 25°C-os ún. tokhőmérsékleten adják meg, míg komplett világítótestek fényhasznosítását üzemi hőfokra bemelegedett termékre szokás megadni.

Amikor felmelegszik egy LED fényforrás 25°C-os tokhőmérsékletről ~60-65°-ra, akkor ~5%-al csökken a fényforrás fényárama csupán a melegedés miatt. 85°C-os tokhőmérséklet esetén már 6%-al alacsonyabb fényforrás fényáramra számíthatunk. Még nagyobb veszteségek lépnek fel a lámpatest optikai terében. Konstrukciótól függően az optikai térben a fényforrás fényáramának 15-50%-át is „elvesztheti”.

Opál burás lámpatestek esetén a veszteség nagyobb, mint víztiszta burás termékek esetén. A bura típusa mellett veszteséget okoz a tükrök vagy bármilyen fényvisszaverő felület lámpatesten belüli alkalmazása és más tényezők. Mindezek miatt nem fényforrásra, hanem lámpatestre vagy világítótestre vonatkoztatott fényáram (lm vagy lumen) és/vagy fényhasznosítás (lumen/Watt vagy lm/W) adatokat szabad csak összehasonlítanunk amikor két vagy több termék műszaki adatlapját vizsgáljuk.

A lámpatest fényhasznosítása az üzemi hőfokra bemelegedett lámpatestből kilépő fényáram (lumen) és a lámpatest által felvett teljesítmény (Watt) hányadosa (lumen/Watt, röviden: lm/W). Ipari lámpatesteknél, technológiától függően, a következő fényhasznosításra számíthatunk:

Technológia
Lámpatest fényhasznosítása*
Halogén
12-18 lm/W
Higanylámpa
35-45 lm/W
Fénycső
50-70 lm/W (T8-as fénycsöves)

60-80 lm/W (T5-ös fénycsöves)
Kompakt fénycső
55-70 lm/W
Fémhalogén
55-70 lm/W
Indukciós
60-70 lm/W
LED*
100-165 lm/W

*Ha megrendelési céllal lámpatest adatokat hasonlítunk össze, akkor a végső döntés előtt próbáljuk meg a gyártótól/forgalmazótól a lámpatest mérési jegyzőkönyvét beszerezni. Abban könnyen meg fogjuk találni a lámpatest mérési eredményei között a lámpatest/ világítótest fényáramára és a felvett teljesítményre vonatkozó adatokat. Ebből a kettőből könnyen ki tudjuk számolni a fényhasznosítást (fényáram / felvett teljesítmény). Az adatok hitelességét is próbáljuk megvizsgálni (a legjobb, ha egy hiteles és független laboratórium által készített mérési jegyzőkönyvre támaszkodhatunk).

A védettségi mutatók és a hatásfok mellett fontos paraméter lehet a lámpatest:

- káprázási indexe (UGR-index),

- színvisszaadása (CRI-vel vagy Ra-val jelölik)

- élettartama

- maximális környezeti hőmérséklet (működtetés közben)

- túláram és túlfeszültség elleni védelem szintje

- stb.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk az igényeihez legjobban igazodó világítótest kiválasztásában, legyen az saját vagy más gyártó termékportfóliójából.

Világításkorszerűsítési projektje gondos előkészítéséről és a fontosabb paraméterek ellenőrzéséről „Mire figyeljünk oda?” c. segédletünkben olvashat további részleteket.

Cégünk ipari lámpatesteit a képreipari-led-lampatest3 kattintva tekintheti meg.

Videók alkalmazási példával:

· Csepel Metall Vasöntöde

· Nilfisk Magas Raktár

BERTON ARCTURUS

Capella

Capella HOT EDITION 140W

High Rack Linear

TYPE-P

TYPE-S

TYPE-S HOT EDITION

Por és páramentes lámpatest IP65

LED Tube

Skeleton

AVIOR HIGH-BAY

 

 

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30