Utcai, homlokzati, dísz- és térvilágítás

 

Kültéri világítás - led közvilágítás - led lámpa kültérre 

Az itt látható termékpaletta nem teljeskörű. Kültéri világítási igényével keressen minket, hogy a legmegfelelőbb megoldással tudjuk kiszolgálni!

Sirius

Lyra

NormaStreet

Wallwasher

Skeleton

 

Kültéri LED Lámpa

Út-, Tér-, és Díszvilágítási LED-es Lámpatestek 

A különböző funkciók (út-, tér- és díszvilágítás) eltérő külalakú, fényeloszlású (fényszögű) és teljesítményű (fényáramú) világítótestek alkalmazását követelik meg. Mindhárom alkalmazás kültéri, így közös bennük a lámpatestek por- és víz elleni tömítettségére (IP védettség) vonatkozó igény. Út és térvilágításban jellemzően IP65 – IP66-os védettségű világítótesteket alkalmaznak, míg díszvilágításban bizonyos helyeken akár IP44-IP54-es védettségű lámpatesteket is alkalmaznak (pl. direkt esőtől védett homlokzatokon).

 

Útvilágítás / közvilágítás

kulteri-led-utvilagitas-kozvilagitas-1
kulteri-led-utvilagitas-kozvilagitas-2

Berton „NormaStreet” közvilágítási LED-es lámpatestek

fenyeloszlasi-diagramA közvilágítási oszlopok egymástól jellemzően 20-30 méteres távolságra helyezkednek el. Ahhoz, hogy az oszlopok között lévő útszakaszt egyenletesen megvilágítsuk, széles ún. „denevérszárny” fényeloszlású (lásd fényeloszlási diagram) világítótestek alkalmazása szükséges.

Sok esetben a világítási oszlop mögött gyalogos vagy kerékpárút is húzódik, ezért amellett, hogy az úttal párhuzamos síkon az ilyen lámpatesteknek szélesen kell világítaniuk, az oszlop mögötti részekre is fényt kell sugározniuk.

A megfelelő mennyiségű fény sugárzása mellett ugyanakkor követelményként jelenik meg a rontó káprázás korlátozása. (Káprázás akkor lép fel, amikor a látóterünkben nagy fénysűrűségű fényforrás jelenik meg. Rontó káprázásnak hívjuk az olyan mértékű káprázást, ami a tereptárgyak felismerhetőségét lehetetlenné teszi.)

Számos mérnökiroda foglalkozik közvilágítási hálózatok tervezésével. Ezen irodák egy részét itt találja. Amennyiben telephelyén található magánút és/vagy parkoló megvilágítását szeretné megterveztetni és kiviteleztetni, forduljon bizalommal hozzánk.

 

Tér- és parkoló világítás

Parkolók költséghatékony megvilágítására tökéletesen alkalmas Sirius lámpatestünk, melyet az oszlopcsúcsra telepítünk. Egy oszlopon 4 db lámpatestet is kiválthat egyetlen megfelelő teljesítményű és sugárzási szögű Sirius lámpatesttel. A termék kör alakú és fényeloszlása úgy lett kialakítva, hogy az oszlop környékét egyenletesen megvilágítja 60, 90 vagy 120 fokos szöggel. A maximum 120°-os fényszög és a lámpatest széleit képező káprázás gátló szoknya miatt a világítótest fényárama 100%-át az alsó térfélbe irányítja. Ez növeli hatékonyságát és meggátolja az égbolt direkt fényszennyezését. Az alábbi képen egy szimulált parkoló található, melyen jól látható a megvilágítás egyenletessége. A termék adatlapját itt éri el.

 

4-karos-lampaoszlop-helyett
Sirius-LED-lampatest

4 karos lámpaoszlopra 1 db „Sirius” LED-es lámpatest is elegendő lehet

szimulacios-pelda-kulteri-led-sirius

Szimulációs példa, 120°-os sugárzási szögű Sirius lámpatesttel:

szimulacios-pelda-kulteri-led-sirius-2

szimulacios-pelda-kulteri-led-sirius-szinkep

Szimulációs példa hamis színképe (a fehér szín minimum 50 lux megvilágítást jelent)

 

Építészeti / homlokzat- és díszvilágítás 

Az épülethomlokzatok megvilágítását egyedileg, az épület jellegéhez kell megtervezni. Az épület jellegétől (modern, barokk, klasszicista, stb), ha műemlék akkor a vonatkozó előírásoktól és természetesen az épülettulajdonos elképzelésétől függ, hogy milyen kültéri LED-es lámpatestek alkalmazása jöhet szóba (színhőmérséklet, fényeloszlás, külalak és más tekintetben).

A megvilágítási terv és látványterv elkészítését és jóváhagyását követően minden esetben szükséges próbavilágítással meggyőződni arról, hogy a tervező által javasolt homlokzatvilágító LED lámpák a kívánt világítási képet hozzák-e létre. Az ilyen próbavilágítások során egy-egy olyan épületrészt szoktak a világítótestekkel felszerelni, amely alapján eldönthető a betervezett LED-es lámpatestek megfelelősége.

 

nemzeti-galeria-homlokzat

Nemzeti Galéria homlokzatvilágítása 2200K LED-es Berton falmosó lámpatestekkel

 

zwack-szekhaz.karacsonyi-diszvilagitas Zwack székház karácsonyi díszvilágítása Budapest, IX. kerület, Soroksári út

 

buda-center-irodahaz-homlokzatvilagitas

Buda Center Irodaház homlokzatvilágítása Berton lámpatestekkel. Budapest, I. ker. Hegyalja út.

 

bristol-irodahaz-homlokzatvilagitas

Bristol (egykori EMKE) irodaház homlokzatvilágítása. Budapest., VIII. kerület Akácfa utca

 

 

Bence-hegyi kilátó (Velence) DMX vezérelt megvilágítása Berton RGB világítótestekkel:

 

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megtervezhessük és kivitelezhessük épülete homlokzat- vagy karácsonyi díszvilágítását!

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30