LED-es Fényvetők: Modern Megoldások a Hatékony Világításhoz

A ledes fényvető, vagy ahogy sokan ismerik, a LED-es reflektor, ma már az egyik legnépszerűbb és legkorszerűbb megoldás a hatékony világítás terén. De mi is pontosan a fényvető? Egyszerűen fogalmazva, a fényvető egy olyan beállítható helyzetű lámpatest, amely a fényáramát korlátozott térszögben bocsátja ki. Ezáltal lehetőség van a fény pontos irányítására, legyen szó akár szimmetrikus vagy aszimmetrikus fényeloszlásról.

asszimmetrikus-elosztasu-fenyvetokAszimmetrikus fényeloszlású fényvetők a gyártóüzem kapuitól 10-15 méterre is egyenletes megvilágítást biztosítanak

A "reflektor" kifejezés eredetileg a fényvisszaverő (tükrös) felületre utalt, ami a fényvetők korábbi változataiban dominált. Mielőtt megjelentek volna a LED-ek, a fényvetőket higanylámpával, halogén, nátrium vagy fémhalogén fényforrással szerelték és ezeket a fényforrásokat különféle tükrökkel irányították. A LED-technológia térnyerésével azonban a tükröket sok esetben lencsék váltották fel. Ezek a modern fényvetők kiválóan alkalmazkodnak a LED-technológia adta lehetőségekhez, és magas fényáteresztő képességű műanyag vagy szilikon lencsékkel pontosan irányítják a fényt a kívánt irányba és szögben.

led-fenyveto-led-reflektor-kep-1led-fenyveto-led-reflektor-fenysugarzasa-1
led-fenyveto-led-reflektor-kep-2 led-fenyveto-led-reflektor-fenysugarzasa-2
led-fenyveto-led-reflektor-kep-3led-fenyveto-led-reflektor-fenysugarzasa-3

PMMA és szilikon lencsék: a fényt a kívánt fényszögben irányítják és ellenállnak az UV sugárzás hatásainak

Fontos kiemelni, hogy a fényvető kiválasztásakor nemcsak az alkalmazott technológia a lényeges szempont. Számos más tényező is befolyásolja a megfelelő döntést, mint például:

  • lámpatest fényáram
  • fényeloszlás / fényszög
  • por és pára elleni védettség szintje
  • színhőmérséklet
  • színvisszaadási index
  • fényhasznosítás
  • káprázás korlátozás
  • jótállási idő hossza
  • lámpatest várható élettartama
fenyterelos-fenyveto

LED-es fényvetők fényterelőkkel és
anélkül. A fényterelőkkel csökkenthetjük
a környezet és az égbolt fényszennyezését.

Ebben a folyamatban a Berton Világítástechnika Kft szakemberei állnak rendelkezésre, hogy segítsenek Önnek a legmegfelelőbb LED-es fényvető kiválasztásában. Legyen szó akár meglévő világítási rendszer korszerűsítéséről, akár új rendszer tervezéséről és kiépítéséről, szakértelmünkkel és tapasztalatunkkal garantáljuk a kiváló eredményt és a maximális elégedettséget.


i Forrás: Világítástechnikai Kislexikon, 40. oldal. https://mek.oszk.hu/14000/14024/14024.pdf

 

 

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30