Sportpálya világítás - Sportlétesítmény-világítás

 

Sportpályák megvilágítását megtervezni komoly szakmai kihívás és feladat. Minden egyes sportág nemzetközi szövetsége saját követelményrendszert állít fel az adott sportág (sportpálya) világítására vonatkozóan. Legtöbbször a játék színvonalához és az esemény fontosságához mérten (pl.: nemzetközi I. osztályú mérkőzés; amatőr verseny vagy edzés) is változhatnak a fotometriai követelmények. Mindez érthető, hiszen egy minden sportág különbözik a másiktól a játékosok „látási feladatait” és a játék sebességét illetően.

Néhány példa sportlétesítmények világítás-korszerűsítésére

Zalagerszergi Jégcsarnok

A 10 éves múltra visszatekintő csarnok üzemeltetését a Zalaegerszeg a Jégsportért Alapítvány látja el. Korábbi üzemeltetői alatt többször bezárt és kinyitott a jégcsarnok, elfogyott támogatások és magas üzemelési költségek miatt. Az építmény új üzemeltetőjének 21. századi szemléletét jól mutatja az a tény, hogy 2013-ban döntés született a sportpálya LED-es világítótestekkel való korszerűsítéséről.

jégcsarnok világítás

Jégcsarnok – LED-es világítótestekkel megvilágítva

A csarnokot egész évben (nyári időszakban száraz edzésekre) gyermek, ifjúsági, serdülő és felnőtt szinkronkorcsolya és jégkorong csapatok, valamint télen a közönség veszi igénybe. Reggel 6 és este 10 óra között, átlagos 12-14 órát üzemeltetik a világítást. Az jégpálya teljesen zárt, ablakok nélküli területen található, így különösen nagy jelentőséggel bír a világítás.

A csarnok építésekor fémhalogén lámpatestekkel látták el a pályát. A korszerűsítés előtt összesen 85 db 400W-os és 25 db 250W-os névleges teljesítményű fémhalogén világítótest látta el a jégpálya megvilágítását.  Alternatív világítás hiányában a 40.000 wattot meghaladó beépített teljesítmény olyan hatalmas fogyasztást eredményezett egy napra vetítve (16.015 Ft/10 óra üzemidő), hogy az edzések alkalmával csak a beépített teljesítmény felét használták. A teljes rendszert kizárólag bajnoki mérkőzések és korcsolyaversenyek alkalmával kapcsolták fel. Tovább növelte téli időszakban a csarnok villamos energia fogyasztását a fémhalogén lámpatestek által generált hő ellensúlyozására bevitt többlet energia a jég hűtésére.

A lámpatestek kiosztását a teljes rendszerre optimalizálták, így amikor csak a rendszer részeit működtették, akarva-akaratlanul is foltos, egyenletlen megvilágítású pályát kaptak (megvilágítási értékek: Emin=30, Emax=700, Em=527 lux közötti megvilágítás értékekkel, Em/Emin=0.057 megvilágítási egyenletességgel) ami rendkívül zavaró a pályán mozgó sportolónak.

Helyszíni felmérés után a Berton Világítástechnika Kft. kifejlesztett a jégcsarnok számára egy IK10-es, ütésálló sportlámpát, ami még egy erősen ellőtt jégkorong becsapódásának is ellenáll. A sportcsarnok beruházási lehetősége a leggyakrabban használt lámpatestek (edzés üzemmód: 450-500 lux átlag megvilágítási értékkel) kiváltását tette lehetővé. 10 sorban, soronként 8 db 2x50 W teljesítményű Skeleton DUO Sport világítótestet gyártottunk le és szereltünk fel. A visszamérésnél átlagosan 455 lux megvilágítási értéket és 0.55-ös egyenletességet kaptunk (megrendelőnk minimum 300 lux megvilágítási értéket jelölt meg követelményként). A beépített teljesítményt 40.250 W-ról levittük 7.200 W-ra! Ennek eredményeképpen a fogyasztás drasztikusan lecsökkent.

fénymérés a jégen

Fénymérés a jégen

Áramerősségek összehasonlítása és megtakarítás mértéke:

áramerősség összehasonlítása

A világítótestek felszerelése óta (2013 december) karbantartás-mentes a rendszer, meghibásodás nem történt!

MLSZ 42X22 méteres futball pálya Iszkaszentgyörgyön és Dunapatajon

Az MLSZ országos futballpálya építési programjára több település pályázhatott az elmúlt időszakban. Néhány település kiegészítő opcióként a pályák megvilágítását fémhalogén lámpatestek helyett LED-es világítótestekkel rendelte meg. Iszkaszentgyörgy és Dunapataj önkormányzata is így tett.

Ahhoz, hogy a legkisebb beépített teljesítménnyel a lehető legegyenletesebb fényeloszlást és megvilágítási értékeket produkáljunk a 4 oszloppal felszerelt pályán, gépészmérnökeink és világítástechnikai szakmérnökeink egy oszloponként 6 fejű világítótesttel felszerelt rendszert terveztek. A fényméretezésből kiderült, hogy a világítótesteket más-más optikákkal és különböző dőlésszögekkel kell kialakítanunk.

sportlétesítmény világítás látványterv

Látványtervek

sportlétesítmény világítás látványterv Fényvetők vízszintes beállításai
fényméretezés Fényméretezés (3D és hamis szín kép)

A világítást így 4 oszlopon, oszloponként 6 db, különböző optikával és dőlésszöggel ellátott 115W-os névleges teljesítményű LED-es fényvetővel oldottuk meg. A rendszer beépített névleges összteljesítménye így 2.760 Watt (4 oszlop X 6 db LED fényvető X 115W). Ha fémhalogén lámpatestekkel készült volna el a pálya, akkor a rendszer beépített névleges összteljesítménye 4.800 Watt lett volna (4 oszlop X 3 db fémhalogén lámpatest X 400W).

A következő oldalon megtekintheti a fénymérésről készült jegyzőkönyvet. Az elvárt megvilágítási értékeket (90-120 lux) meglehetősen túlteljesítjük az 193 lux átlag megvilágítási értékkel (Em=193 lux).

Képek az iszkaszentgyörgyi műfüves futballpályáról

iszkaszentgyörgyi műfüves futballpálya világítása
iszkaszentgyörgyi műfüves futballpálya világítása
iszkaszentgyörgyi műfüves futballpálya világítása
iszkaszentgyörgyi műfüves futballpálya világítása

 

 

 

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30