A sikeres világításkorszerűsítés titka

Írásunkat iparágtól és a helyszíntől függetlenül minden világításkorszerűsítés előtt álló cégnek ajánljuk. Miért olvassa el cikkünket?

 • Mert több mint 2000 világítástechnikai beruházást valósítottunk meg az elmúlt 10 évben
 • Mert segíthet Önnek pénzügyi és világítástechnika-szakmai szempontból is sikeresebbé tenni projektjét
 • Mert tapasztalatunkat felhasználva időt, pénzt és energiát fog megspórolni saját szervezetének, a projektben részt vevő kollégáinak és nem utolsó sorban beszállítóinak

Kattintson ide, ha nincs ideje cikkünket végigolvasni, de projektjéről szívesen konzultálna szakértő kollégánkkal.

 

A világításkorszerűsítés projekt pénzügyi és szakmai sikere

 

Szakmai szempontból akkor sikeres egy világításkorszerűsítés, ha az új rendszer kielégíti a vonatkozó szabvány követelményeit (munkahelyi világítás esetén az MSZ EN 12464, tartalék/ biztonsági világítás esetén az MSZ EN 1838, sportvilágítás esetén MSZ EN 12193), valamint, ha kiszolgálja a felhasználók igényeit (pl. fényerőszabályozhatóság).

A munkavégzéshez megfelelő fényviszonyok biztosítását a „3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről” írja elő. A rendelet 8. paragrafusa „A helyiségek természetes és mesterséges megvilágítása” címmel konkrét megvilágítási értékeket nem ír elő, azonban „A világítás mennyiségi, minőségi jellemzőit nemzeti szabvány határozza meg.” mondattal az MSZ EN 12464 szabványra hivatkozik. A szabvány egyebek mellett, iparágakra és azon belül tevekénységekre lebontva a következőket írja elő:

 • a munkaterületen biztosítandó átlagos megvilágítást (lux)
 • a megvilágítás egyenletességét
 • a színhűség / színvisszaadási index (CRI) minimum értékét
 • a káprázási tényező (UGR) maximális megengedett értékét

A sportvilágítási és a tartalék/biztonsági világításra vonatkozó szabvány hasonló jellegű, de mégis más követelményeket tartalmaz. A legfontosabb, hogy a világításkorszerűsítés megkezdése előtt legyünk tisztában a ránk vonatkozó szabvány előírásaival kapcsolatban.

Munkahelyi világítás szabványossági felülvizsgálat

A világításkorszerűsítés sikeressége nem csak a szabványi, hanem a felhasználói igények kielégítésén is múlik. Ilyen igény lehet például:

 • a fényerősség felhasználók általi szabályozhatósága,
 • a jelenlét vagy mozgásérzékelés
 • a lámpatestek fényerősségének a nappali természetes fényhez történő automatikus szabályzása
 • a napszaknak megfelelő színhőmérséklet automatikus vezérlése (délelőtt 6500 Kelvin, délben 5000K, délután 4000K, este 2700-3000K)
 • egyéb igények

Természtesen a projekt szakmai sikere mellett a pénzügyi szempontokat is figyelembe kell venni, ezért célszerű csak olyan „extra” funkciókba pénzt fektetni, ami indokolt energetikai, felhasználói komfort, vagy pénzügyi-megtérülési szempontból.

Ide kattintva szakértő kollégánkkal konzultálhat az Ön cégére vonatkozó szabvány követelményeiről és a kialakítandó világítási rendszer „extra” funkcióiról.

 

 világítás korszerűsítése leddel

Világításkorszerűsítés lépésről lépésre - A színvonalas előkészítéstől a megvalósulásig

 

1.     Határozza meg a világításkorszerűsítés célját és az érintett területeket

Ha több célja van a világításkorszerűsítéssel, akkor próbáljon köztük prioritási sorrendet felállítani. Néhány példa:

 • Az új rendszer üzemeltetési költsége legyen legalább X %-al alacsonyabb a jelenleginél, de biztosítson legalább olyan megvilágítást mint a régi
 • Az üzemeltetési költségek csökkentése mellett az új rendszer biztosítson jobb látási viszonyokat
 • A termelés leállása nagyon költséges számunkra és évente csak egy alkalommal tudunk karbantartani, amikor viszont minden energiánkat a termelőgépek karbantartására kell fokuszálnunk. Ezért kimagaslóan üzembiztos világítási rendszer kiépítése az elsődleges célunk.
 • Cégünk környezetbarát technológiákat szeretne alkalmazni minden területen, ezért az áramfogyasztás csökkentése az elsődleges célunk
 • A munkavállalóink számára szeretnénk felhasználóbarát, emberközpontú világítási rendszert biztosítani
 • A beruházás térüljön meg X éven belül
 • A „fény mennyiségével” (a megvilágítás alacsony értékével) vagy a megvilágítás egyenletlenségével van gondunk (valahol világos, máshol pedig sötét van) és ezen szeretnénk javítani
 • A dolgozóink nem látják a munkadarabok színét megfelelően, ezért a fény minőségén (színvisszaadásán) kell javítanunk

 

2.     Állítsa össze a projektfelhívást

Minél kidogozottabb a felhívás, annál könnyebben, gyorsabban és pontosabban fognak tudni ajánlatot adni Önnek a versenyre meghívott világítástechnikai cégek. Az ajánlattevők részére küldendő anyag összegállításához használja fel itt elérhető 2-oldalas projekt előkészítő segédletünket, de ha tanácstalan vagy a projekt mérete illetve komplexitása indokolja, akkor vegye igénybe szakértőnk segítségét.

INGYENES KONZULTÁCIÓ

Ha igénybe veszi szolgáltatásainkat: A helyszíni felmérés és az Önnel, illetve kollégáival folytatott beszélgetések alapján szakértő kollégánk le fogja dokumentálni a jelenlegi világítási rendszer jellemzőit és meg fogja határozni az új világítási rendszerrel szemben támasztott követelményeket. Az alapvető funkciókon kívül segítséget nyújtunk az érzékelőkkel kiegészített vagy OKOS rendszerek kidolgozásában (pl. szabályzási módozatok, érzékelők minimális „tudásszintjének” meghatározásában, a kezelhetőségre - a rendszer programozhatóságára és rugalmasságára vonatkozó igénypontok megfogalmazásában).

A műszaki tartalmon túl, a felhívásba célszerű lefektetni egy reális ütemtervet (bejárási időpontok, ajánlatadási határidők, kivitelezés tervezett menetrendje). A felhívásban célszerű a szerződéskötéssel kapcsolatos feltételeket és irányelveket is ismertetnünk. Továbbá térjünk ki a kivitelezéshez felhasznált anyagok, rendszerelemek és a villanyszerelési munkára vonatkozó garanciális elvárásainkra.

Végül, de nem utolsó sorban írjuk elő a megvalósulás végén elvégzendő ellenőrző méréseket (érintésvédelmi felülvizsgálat, megvilágítás (fény) mérés) és azok elvégzésének módját:

a)     A vállalkozóra bízza az ellenőrző méréseket

b)     A vállalkozóra bízza a méréseket de az Ön cégétől valaki részt vesz rajtuk

c)     Belső (saját) emberrel csináltatja meg a méréseket vagy azok egy részét

d)     Független harmadik fél végzi a méréseket

 

 

3.     Válassza ki a versenyeztetni/bevonni kívánt szakcégeket

Kiválasztási szempontokat a 2-oldalas projekt előkészítő segédletünkben is talál. A konkrét cégek felderítéséhez releváns kulcsszavakkal indítson keresést az Interneten. Szánjon kellő időt a találati oldalak átböngészésére, értékelje a cég múltját, szakmaiságát és referenciáit.

A kiválasztott cégeknél érdeklődjön az esetleges próbavilágítással (próbaüzemmel) és/vagy referencia helyszínek meglátogatásával kapcsolatban.

 

4.     Kérje be majd értékelje az ajánlatokat

A különböző ajánlatok kiértékelésekor győződjön meg kínált műszaki tartalmak valóság tartalmáról. Például világító berendezések esetén az adatlapok és megfelelősségi nyilatkozatok/ tanúsítványok mellé kérjen be független laboratóriumtól származó mérési jegyzőkönyveket vagy más hitelt érdemlő dokumentációt.

Ha az ajánlatok nem tökéletesen összehasonlíthatóak, akkor derítse ki a különböző megoldások részleteit. Szűkítse a kört, tárgyaljon a „befutókkal”.

4.1.                     Opcionális: Indítványozzon próba világítást (próbaüzemet)

Az ajánlatban szereplő lámpatestek néhány napos üzempróbája egyrészt alkalmat ad Önnek a célterületen dolgozók véleményének megismerésére, másrészt jobban rá fog látni a potenciális beszállító/kivitelező cég működésére, emberi és szakmai hozzáállására.

4.2.                     Opcionális: Indítványozza pár referencia helyszín megtekintését vagy kérjen kontakt információt

A szakcég referenciáinak meglátogatása vagy telefonon történő felkeresése is kellő betekintést nyújthat a lámpatest szállító és/vagy kivitelező korábbi ügyfeleinek elégedettségéről és a beruházás eredményességéről.

 

5.     Szerződéskötés

A szerződésben lefektetett határidőket (pl. kivitelezés kezdete és véghatárideje) az érintett területek vezetőivel / dolgozóival közösen határozza meg annak érdekében, hogy az elképzelt dátumokon akadályoztatás nélkül tudjon dolgozni a kivitelező.

2-oldalas projekt előkészítési segédletünkben megtalálja a legfontosabb pontokat, melyekre érdemes kitérni a vállalkozói szerződésben. Ilyen például a garanciális időszakon belül meghibásodott eszköz leszerelése és a a beszállító telephelyére történő visszajuttatása, a beszállítónak mennyi ideje van a hibás eszköz cseréjére, kinek a feladata a hibás eszköz le-, majd a cseretermék visszaszerelése és beüzemelése.

A szerződést, aláírás előtt, jogászával hagyassa jóvá!

 

6.     Kivitelezés

A megvalósítás közben célszerű időszakosan a kivitelezést ellenőrizni, hogy az az előzetes terveknek megfelelően zajlik-e.

 

7.     Projekt zárás és pénzügyi teljesítés

A pénzügyi teljesítés előtt hajtson végre mennyiségi és minőségi ellenőrzést. Győződjön meg az ellenőrző mérések megtörténtéről és arról, hogy a vonatkozó minősítő iratok megfelelősséget igazolnak-e (érintésvédelmi mérés, megvilágítás mérés).

 

8.     Beruházás kiértékelése

Ha módja van rá, akkor kövesse nyomon a projekt kezdetekor elvárt eredmények teljesülését (pl. áramfogyasztás vagy üzemeltetési költségek csökkentése, dolgozói elégedettség, stb). Adjon visszajelzést a vállalkozónak és ha elégedett, akkor ajánlja őt partnereinek!

 

Sikeres világításkorszerűsítést kívánunk!

 

 

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30