Led mélysugárzó

 

LED Mélysugárzók és világításkorszerűsítési dilemmák

A mélysugárzó „olyan közvetlen sugárzó lámpatest, amely fényáramának 90 - 100%-át az alsó térfélbe irányítja.”[i] Bár sok különböző fényforrás típussal (halogén, fémhalogén, nátrium, fénycső, kompakt fénycső) szerelt mélysugárzó létezik, ezen az oldalon csak a LED-es fényforrással szerelt irodai (nem ipari) mélysugárzókra térünk ki.

A LED-es mélysugárzókat eltérő teljesítménnyel (3-60W) és fényárammal, különböző sugárzási szöggel (szűk, széles, aszimmetrikus), SMD vagy COB LED-del szerelve, opál vagy víztiszta burával, tükrös vagy tükör nélküli verzióban és különböző IP (por és pára behatolása elleni) védettséggel lehet beszerezni. Az egyéb fotometriai paraméterek tekintetében is széles a különböző gyártók választéka (pl. CCT/korrelált színhőmérséklet: 2000K – 6500K, CRI/színvisszaadási index: 20-100).

 
[i] Forrás: http://www .vilagitas.org/lexikon/index.php (Világítástechnikai Társaság, Világítástechnikai kislexikon)

Led mélysugárzó

Opál burás, diffúz burás, SMD ledekell szerelt, süllyesztett mélysugárzó 

Led mélysugárzó

Víztiszta burás, tükrös, COB leddel szerelt, süllyesztett mélysugárzó

Led mélysugárzó

Tükrös, COB LED fényforrással szerelt, süllyesztett mélysugárzó (a nagy méretű hűtőborda általában nagyobb teljesítményt jelent)

mennyezetre szerelhető Led mélysugárzó

Felületre (mennyezetre) szerelhető, opál burás, SMD LED fényforrásokkal szerelt mélysugárzó

opál búras led mélysugárzó

Opál burás, IP65-ös (por és víz behatolása ellen védett) süllyesztett LED-es mélysugárzó

Süllyesztett Kompakt fénycsöves led mélysugárzówidth=

Kompakt fénycsöves süllyesztett mélysugárzó (fényforrásokkal)

falon kívüli kpmpakt fénycsöves led mélysugárzó

Kompakt fénycsöves falon kívüli mélysugárzó (fényforrások nélkül)

 

 

 

Felhasználási területek:

A mennyezetbe süllyesztett és a falon kívüli (mennyezetre szerelt) mélysugárzókat közlekedőkben (folyosókon), irodákban, aulákban, előterekben, üzlethelyiségekben és hasonló területeken alkalmazzák. Pár alkalmazási példa a képeken látható.

led mélysugárzó alkalmazás

Folyosó megvilágítás süllyesztett mélysugárzókkal

 

led mélysugárzó alkalmazás

Korszerűsítés előtt: kompakt fénycsöves süllyesztett mélysugárzókkal megvilágított gyógyszertár

led mélysugárzó alkalmazás

Korszerűsítés közben….

Korszerűsítési dilemma: retrofitting vagy komplett lámpatest csere?

Retrofitting-nek hívjuk amikor a hagyományos fényforrását LED-es fényforrásra cseréljük a meglévő lámpatestben. A retrofit típusú korszerűsítés magával vonja a lámpatest átalakítását (átvezetékezését), a működtető egység (előtét) kiiktatását. Sok esetben a lámpatest foglalatait is ki kell cserélni. Az átalakított termékeknek meg kell felelniük a lámpatest (MSZ EN 60598) és más vonatkozó szabványoknak. Sajnos adminisztratív teendő is keletkezik egy retrofit korszerűsítés alkalmával, mert az átalakítást végző cégnek a lámpatesteket „újra kell tanúsítania”. Az újra tanúsítás során új (1) adattáblának, (2) figyelmeztető címkének és (3) bekötési rajznak kell kerülnie az átalakított lámpatestbe.

Ha biztosak akarunk lenni az átalakított lámpatest szabványi megfelelősségében, akkor érdemes még a korszerűsítés előtt egy db lámpatestet átalakítani és a TÜV Rheiland (https://www.tuv.com/hungary/en/lighting-technology.html ) vagy más akkreditált intézmény lámpatest vizsgáló laboratóriumában megfelelősségi vizsgálat alá vetni.

 

1.      Világításkorszerűsítés retrofitting módszerrel (előnyök és hátrányok):

·         + Alacsonyabb költség: jellemzően a komplett lámpatest lecserélésénél kedvezőbb az átalakítás költsége

·         - Korlátozott teljesítmény és rövidebb élettartam: a retrofit LED fényforrásoknak a kiváltandó, hagyományos fényforrásokhoz hasonló geometriai alakzatot kell követniük. Például ha egy kompakt fénycsöves mélysugárzóba LED-es fényforrást szeretnénk rakni, akkor a kompakt fénycső alakjához / geometriájához hasonló LED-es fényforrást kell alkalmaznunk, máskülönben nem fog passzolni az új fényforrásunk a régi helyére. Ezek a geometriai megkötések limitálják a LED-es fényforrások hűtőfelületeinek terjedelmét, ami sajnos korlátozza a retrofit LED-es fényforrások teljesítményét, az SMD vagy COB LED-ek hűtését és ennek következtében a fényforrás élettartamát. Ráadásul a fényforráson belül helyezkedik el az elektronikai meghajtó is, ami tovább nehezíti a fényforrás hűtését. (FÉNYKÉPPEL ROSSZ PÉLDA!!! KUKORICA LED PÉLDÁUL)

·         - Megváltozik a fényeloszlás: a retrofit fényforrásokkal szerelt mélysugárzók fényeloszlása el fog térni az eredeti, hagyományos fényforrással működtetett lámpatest fényeloszlásától (sugárzási szögétől) kisebb vagy nagyobb mértékben. Ez gond lehet olyan helyen ahol például szűk sugárzási szögű kompakt fénycsöves mélysugárzókat alkalmaznak (káprázáskorlátozás vagy más okból kifolyólag) ha a LED-es fényforrásokkal átszerelt világítótest sugárzási szöge „kinyílik” a retrofitting következtében.

 

2.      Világításkorszerűsítés komplett lámpatest cserével (előnyök és hátrányok):

·         - Magasabb költség: általában költségesebb a retrofittingnél

·         + Stabilabb működés és hosszabb élettartam:

·         + Pontos fényeloszlás / sugárzási szög:

·         + Káprázáskorlátozás (alacsonyabb UGR) jobban megoldható

 

Hogyan döntsünk az 1. és 2. világításkorszerűsítési módszer között?

Vonjuk be világítástechnikai szakértőt vagy válaszoljunk az alábbi kérdésekre:

1.      Milyen idősek a használatban lévő lámpatestek? (ha 15 évnél idősebbek, akkor jó eséllyel nem érdemes retrofitting módszerrel korszerűsíteni)

2.      Alkalmasak a jelenleg használatban lévő lámpatestek a retrofittingre?

3.      Milyen beruházási és üzemeltetési költségekkel számolhatunk az 1. és a 2. módszer eseténben?

4.      Mi világítás várható éves üzemideje a korszerűsítésre szánt területeken? (Ha relatív alacsony az éves üzemidő, akkor lehet, hogy az 1. módszer célravezetőbb. Ha viszont relatív hosszú üzemidőre számítunk, akkor az élettartambéli különbségek miatt valószínű, hogy a 2. korszerűsítési módszer mellett érdemes döntenünk.)

5.      Milyen környezeti hőmérsékletben üzemelnek a mélysugárzók? (élettartambéli kérdés)

6.      Milyen jótállási feltételek vonatkoznak a retrofit fényforrásokra, illetve az új LED-es világítótestekre? (Általában a retrofit fényforrásokra ~2-3 év; az integrált LED-es mélysugrázóra pedig ~3-5 év jótállást biztosítanak a gyártók.)

 

 

melysugarzok-min

Model: DL-10W, DL-15W, DL-20W

Beltéri világítás led mélysugárzóval

Mélysugárzóink alkalmasak irodák, folyosók, üzlethelyiségek, éttermek és szállodák belső tereinek megvilágítására. Opcionálisan fényerő szabályozható (Dali, 0-10V, potenciométer, Triac), IP65 védettségi fokozatú, vagy mennyezetre szerelhető kivitel is rendelhető.

adatlap letöltéseslim-melysugarzo-min

Model: DL-10W-slim, DL-12W-slim, DL-15W-slim

Beltéri világítás

Mélysugárzóink alkalmasak irodák, folyosók, üzlethelyiségek, éttermek és szállodák belső tereink megvilágítására. Opcionálisan fényerő szabályozható (Dali, 0-10V, potenciométer, Triac), IP40-es védettségi fokozatú, vagy mennyezetre szerelhető kivitel is rendelhető.

adatlap letöltés

LED UFO

 

 

Kapcsolat

BERTON Világítástechnika Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-333618
Adószám: 13651974-2-43
Cím:1211 Budapest, Hőerőmű utca 4

Nyitvatartás:
hétfő – péntek: 8:00 – 16:30